Jdi na obsah Jdi na menu
 


hluk a jeho vliv na sluch

28. 12. 2006

Jak ucho funguje:

Zvukové vlny, které narazí na bubínek se přenáší přes sluchové kůstky až ke hlemýždi ve vnitřním uchu. Poté, aby se signál odeslal do mozku, musí tekutina, která tam je přítomna, ohnout  malinké vlásky na sluchových buňkách o méně než je průměr vodíkového atomu. Dodnes nikdo nechápe, jak je to možné.

Lidský sluch není uzpůsoben pro hluk, ale výsledkem milionů let evoluce byla stále větší citlivost a ne odolnost. V minulosti šlo hlavně o to přežít, proto příroda vyvinula lidem dokonalejší sluch.

Dnes již takovou citlivost sluchu nepotřebujeme.

Během posledních 100 let se hladina hluku ve vyspělých zemích zvýšila dokonce sedmkrát.

V některých zemích platí zákon, který omezuje snesitelný hluk ve dne na 65db a v noci na 55db.Ve většině měst je tato úroveň značně překračována, například v Itálii dosahuje průměrný městský hluk přes den 70-75db, přitom už i 65db může poškodit organismus.

Při vystavení nadměrnému hluku se poškozuje nejen sluch, ale celý organismus.Například:

zhoršuje se rozlišování  obrysů a mohou také nastat potíže s rozlišováním barev.V mozku se mohou objevit problémy se soustředěním a pamětí. Až  30% osob vystavených hluku je postižených hučením v uších.

Škodlivost působení hluku závisí na síle a časovém úseku, po který je sluch vystaven hluku. Také záleží na zděděných vlastnostech jedince a na individuální citlivosti vůči hluku, celkové životosprávě, zdravotním stavu atd.

Hluk o intenzitě 80 db vytváří v buňkách sluchového ústrojí malá poškození tkáně již po 16 hodinách. Při intenzitě 85 db poškození nastává již po 8 hodinách, při 88 db už stačí 4 hodiny a při 100db se tato doba zkracuje na 15 minut.Čtyři hodiny na diskotéce nebo na koncertě, kde hlasitost převyšuje 95db, poškodí sluch stejně jako 40 hodin práce v hlučném prostředí.

Poškození sluchu se neobjevuje náhle, ale velmi pozvolna, proto ho často ani nepostřehneme. Nejprve se objeví slabé pískání nebo šumění v uších, poté se objeví první problémy s porozuměním jednotlivým slovům, pak člověk přestane slyšet řeč v telefonu, později neuslyší ani  jeho zvonění.  Někteří nedoslýchaví trpí stihomamem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

180db-horní hranice hlasitosti dětských pistolek

170db-petardy

130db-mlaskavá pusa na ucho

120db-letadlo

110db-diskotéka

100db-sbíječka

90db-jedoucí vlak

85db-kohoutí kokrhání

70db-klapání psacího stroje

64db-kvákání žáby

55db-televize při běžné hlasitosti

50db-provoz kanceláře

40db-lidská mluva

20db-hučení písku na poušti

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář