Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vladislav Vančura - Markéta Lazarova

14. 9. 2008

Asi nejznámější Vančurovo dílo je příběhem loupežnické bandy v okolí Mladé Boleslavi. Po jedné ze šarvátek se sousedním Lazarem byla zajata jeho nejmladší dcera Marketa. Čas není blíže určen a o postavách si sice čtenář na začátku udělá černobílou představu, ale během románu se mnohokrát ukáží ve zcela jiném světle.

 

„..naposledy sebéře své síly, žehná se křížem, zvedne plachtu, která visí ve dveřním otvoru, a stanouc před chlapy praví:

‚nemám nic na svou obranu a jsem vám vydána, nemám na pomoc leč boží hrůzu. Můžete ze mě učiniti kuběnu svých pacholků či mě zabíti, můžete naložiti s mým tělem podle libosti, má duše bude však znovu krvácet před bohem...

...abyste trnouce v nesmírných straších se obraceli v zříceném hrobě a bez přestání mřeli‘...

...Tu přichází Mikoláš, přetne dívčino pouto a objímá ji. Jeho ruce jsou palčivé, pod jeho polibky tryská krev, dech pekelníkův žhne a mámí jako pára..

...pomněte pánové, že Marketa chtěla kdysi býti nevěstou Kristovou, litujte ji, kdo máte trochu něžnější srdce...“

 

 Vančurova Marketa Lazarová je napsaná tím způsobem, že čtenář si ani neuvědomí jaké hrůzy to čte. Je to napsané s přestávkami pro vystřízlivění od hrůz či od přílišného citového vázání se na děj knihy. Zde ukazuje mistrnou schopnost nechat čtenáře trochu stranou po celou dobu čtení. I když se chvílemi zdá, že se čtenář až po uši pohrouží do děje autor to vždy něčím vyváží a čtenáře vytrhne.

 Patří mezi klasiku, je rozhodně zajímavé sledovat formu knihy dějová linie je v zásadě jednoduchá, ale vykreslování proměn postav je detailně propracováváno.

 

VANČURA, Vladislav. Marketa Lazarová. Praha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1957. 206 s.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář