Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tommy Emmanuel a PEter Finger

28. 11. 2007

Dnes se uskutečnil jedinečný koncert v Pražské Lucerně v rámci festivalu kytara napříč žánry. Pokud neznáte Tommyho ani Petera, tak je to kolosální chyba vážení, protože tihle dva kytaristi opravdu stojí za to!!!

 

 Jako předjezdec byl pozván Peter Finger, který zahrál mimo jiné i Niemandsland. Je to opravdu krásná skladba doporučuji si ji poslechnout. Potěšil mě skladbou motivovanou Irskou hudbou :) tím mi udělal opravdu radost ;) na konci své části zahrál Getaway, která opravdu stojí za to :)

 Peter Finger hraje napdrosto dokonale jako by náhodou se trefí vždy do správného místa. Hraje tak samozřejmě a lehce až se nechce člověku věřit, že opravdu poslouchá tak krásnou a jemnou hudbu. V Praze byl naposledy před deseti lety, tak pochválil Prahu a její krásy a říkal jak je krásné tady zase být. Pak poděkoval Tommymu, že se mohl zůčastnit jeho koncertu. Krásně prohlásil, že je vlastně největší fanda Tommyho Emmanuela :-D což bylo krásné. Jednu ze skladeb, kterou jsem nezachytila jak se jmenuje věnoval jedné své fanynce, která je už po smrti a u ní doma se našly všechny jeho rozhovory, plakáty, CDčka a všechno možné spojené s jeho osobou, tehdy si uvědomil, jaká to musela být fanynka. Bylo jí 79 let :)

 

  Po Peterovi nastoupil na pódium Tommy Emmanuel. Jestliže říkám, že Peter byla krásná a jedinečná podívaná, tak Tommyho představení se nedá popsat ani slovy jak bylo dokonalé. Ten člověk si vzal kytar na pódium jako hračku a prostě si s ní pohazoval jak se mu zrovna zachtělo. Bez viditelné námahy hrál nejsložitější variace a nejšílenější kreace různých melodií. Občas prosákla známá melodie, to všichni začali hned jásat a křičet. Tommy mě vysloveně uchvátil.

 Mezi jeho skladbami nemohla chybět Boogie, jeho asi nejznámější. Ke svým skladbám i zpíval a přišla k němu i Lizzie, jestli jsem ho slyšela dobře :) )

             Tommy se neomezuje jen na struny, naopak. používá celý nástroj jako různé hudební projevy. Je to dokonalá podívaná a ještě dokonalejší poslech. například skladba Pegao dokládá jak si hraje s kytarou.Také ukazuje, že když to Tommy pořádně rozjede, tak je to pecka :-D

             Do kolen mě dostal skldbou, či kompozicí , kterou věnoval aborigincům - původním australancům. jejich kultura me hodně fascinuje a to jak byl schopen toto téma ztvárnit ve mě zanechalo velmi hluboký dojem. Veřte mi, že byste nevěřili, že hraje na kytaru. Zvuky které vyluzoval opravdu kytarově nezněly.V každém případě to byla hudba srdce ne ucha :)

       Pokud se vám naskytne příležitos vidět tyto dva pány naživo neváhejte, opravdu neprohloupíte. Jenom na závěr dodám, že na konc, když se umělec Tomy loučil směskou improvizací a známých skladeb celá Lucerna vstala a bouřlivě tleskala a ječela, výskala a všemožně se snažila podpořit Tommyho a jeho dokonalý koncert.

Vaše Z.

PS: odkazy jsou na Youtube a je to přímo ta skladba o které se tady zmiňuji :)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bezobsažný nadpis

(Martin, 20. 12. 2007 23:35)

tohle bych ještě učesal, než bych to někam poslal...nicméňe chápu, že pro takový koncert se těžko hledají slova :-)