Jdi na obsah Jdi na menu
 


Keltové versus dnešek

28. 12. 2006

Co nám po Keltech zůstalo

 

Mnohé zeměpisné názvy pocházejí právě od Keltů. Především názvy vodních toků: Jizera – Isara = rychlá řeka, Labe (Albh, Albis), Ohře (Agara) nebo Otava (Atava)

Název řeky na Moravě i název kraje Haná pochází údajně z keltského slova Ganna, starého přes 2 000 let. Šumava byla keltsky Gabreza ("pohoří kozorohů") a slovo Daksa - močál - dalo název obci Doksy.

Mnoho svátků, které se slaví dodnes jako Dušičky (původně Samhain) nebo Hromnice (Imbolc).

 

Co se traduje ještě dnes

 

Dodnes se traduje mnoho zvyků, které byly i za dob Keltů, ale již málokdo si vzpomene, kdy vznikly.

Například  obdarování větvičkou zeleného jmelí pro štěstí, pálení čarodějnic ( původní keltský svátek Beltine). Také dávání březových, třešňových nebo švestkových větévek do vody na Svatou Barboru. Či také různá rčení jako „zaklepej to na dřevo“, protože Keltové dřevo velmi uctívali a bylo pro ně velmi důležité – vždyť také jejich horoskop nevychází ze zvířetníku, ale ze stromokruhu a také dodnes je 13 považována za číslo přinášející smůlu.

Lidová pověra, že děti nosí čáp, také vznikla u Keltů. Měli pro to opodstatnění, protože (dnes je to již prokázáno) v místech s vysokým zemským zářením se neusazují na komínech čápi a jak je známo tak zemské záření negativně ovlivňuje plodnost a tak nebylo daleko k pověře, že děti nosí čáp.

Do dnešní doby se zachovala i záliba v dobrém jídle a pití. I slovo „saponát“ je  keltského původu, znamenalo to mýdlo.

Samozřejmě i za vynalezení různých nástrojů denní potřeby vděčíme právě Keltům. Jako například lopaty, krumpáče, kosy, srpy, dláta, kladiva, pilníky, pilky, kleště, panty, nebo závěsy ke dveřím.

 Dnešní lidé a Keltové

 

V dnešní době se čím dál tím více lidí zabývá Kelty, hlavně jejich hudbou. Vznikají stále nové skupiny hrající keltskou hudbu. České hudební skupiny, které hrají irskou, skotskou a keltsky laděnou hudbu : Dún an Doras, Czeltic, Celtic Cross, Bran, 1st Bohemian Highland Pipers, Asonance, Irish Dew, Marw, Poitín, Shannon, Happy to Meet, Bandshees, Shannon.

Irské a skotské tance se také podobají keltským. Skupiny hrající irské a skotské tance : Coiscéim, Rinceoirí, Démáirt, Caledonian Club.

V poslední době se rozšířil zájem o tetování inspirované keltskými motivy.

 

Ludéřov 

 

U keltské svatyně u obce Ludéřov byl roku 1999 vztyčen obelisk v keltském stylu. 

Je 4 metry vysoký, váží 4 tuny a byl vztyčen díky aktivitě šternberského sdružení Ecce Homo a díky obci Drahovice. 

Sloup , zdobený keltskými spirálovitými ornamenty vytvořil sochař Tomáš Chorý.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dotaz

(dan, 9. 11. 2007 19:15)

co je to zemské záření!?